żółty

FAQ

chmury chmury ptaszek
Co to jest program "Mleko z klasą"?

Program „Mleko z klasą" to wspólna inicjatywa polskich producentów mleka oraz firmy Tetra Pak, mająca na celu stworzenie zdrowego nawyku codziennego picia mleka przez dzieci w Polsce.

Inicjatywa „Mleko z klasą" jest oparta na programie dopłat unijnych do mleka szkolnego, za który odpowiedzialna jest Agencja Rynku Rolnego.

Zadaniem programu jest zachęcenie dzieci do picia mleka poprzez zabawę i aktywności edukacyjne.

Dlaczego MLEKO UHT?

Utrzymanie mleka prosto od krowy w stanie przydatnym do spożycia przez dłuższy czas jest wyjątkowo trudne. Skutecznym sposobem na jego utrwalenie jest obróbka cieplna, która redukuje znajdujące się w surowym mleku mikroorganizmy, dzięki czemu możemy je kupić w sklepie i przechowywać w domu.

Nazwa UHT pochodzi od pierwszych liter angielskiej nazwy rodzaju obróbki cieplnej, jakiej poddane jest mleko surowe: Ultra High Temperature, co znaczy „ultrawysoka temperatura”. Mleko podgrzewa się przez krótki czas (2-9 sekund) do temperatury 135-150 stopni, dzięki czemu liczba chorobotwórczych drobnoustrojów spada do bezpiecznego poziomu. Następnie mleko w warunkach aseptycznych, tzn. pozbawionych wszelkich chorobotwórczych form życia, rozlewane jest do kartonów.

Dzięki temu, że podgrzanie mleka w procesie UHT trwa krótko, jego wartość odżywcza oraz biodostępność składników odżywczych zasadniczo nie ulegają zmianie. Mleko UHT ma w sobie tyle samo wapnia, białka, tłuszczów i składników mineralnych, co przed podgrzaniem.

Czy mleko o obniżonej zawartości tłuszczu ma mniej wartości odżywczych?

Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu nie jest pozbawione wartości odżywczych. Różni się od mleka pełnotłustego wartością energetyczną. Wynosi ona odpowiednio od 50 do 70 kcal/100 ml i zależy od ilości zawartego w mleku tłuszczu. Mleko jest pełne wartości odżywczych wpływających na prawidłowy rozwój organizmów dzieci i młodzieży. Jest produktem stosunkowo niskokalorycznym i jednocześnie wysokobiałkowym. Bardzo ważny jest fakt, że nie zawiera tzw. „pustych kalorii”, nie zwiększa więc ryzyka nadwagi i otyłości. Ma bardzo dużo składników odżywczych w stosunku do ilości dostarczanej energii.

Mleko a nietolerancja na laktozę

Nietolerancja laktozy (główny cukier występujący w mleku) dotyka około 2-3% populacji. Osoby nietolerujące laktozy nie powinny pić mleka, mogą jednak bez obaw spożywać przetwory mleczne (takie jak sery, kefiry i jogurty). Zawierają one moc cennych składników zbliżonych wartościami odżywczymi do mleka, ale nie zawierają laktozy – w procesie produkcji zostaje ona rozłożona na cukry proste.

Jeśli nie posiadasz nietolerancji na laktozę – doceń to! Masz szczęście i możesz pić mleko pod każdą postacią. Najlepiej codziennie!

Czy karagan stosowany w produkcji mleka smakowego jest szkodliwy dla zdrowia dzieci?

Zgodnie z opinią Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny, stosowanie karagenu w mlekach smakowych jest zgodne z przepisami UE i nie stanowi żadnego zagrożenia dla konsumentów, w tym dzieci szkolnych.

Zgodnie z przepisami UE karagen (E 407) znajduje się na liście „quantum satis”, tzn. na liście substancji, które mogą być stosowane w przemyśle spożywczym zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną. Substancje ujęte na tej liście są na tyle bezpieczne dla zdrowia, że nie ma potrzeby ustalania ich limitów w żywności. Wyjątkiem są produkty dla niemowląt i dzieci, w których jest określona maksymalna dopuszczalna zawartość karagenu.